Sernik i jabłecznik - będzie słodko.

Dzisiaj chciałam Wam dać przepisy na jabłecznik i sernik z prażonymi migdałami. Piekłam je w piątek na bal gimnazjalny mojego starszego dziecka.  Organizacja balu jest pracochłonna i przede wszystkim czasochłonna. Podzieliliśmy się między rodzicami pracą: zakupy, pieczenie,organizacja, dekoracja stołu, dozór na balu itp. Padaliśmy na twarz wszyscy, zmęczeni byliśmy potwornie ale powiem Wam, że warto było zrobić to wszystko dla naszych pociech. Młodzież bawiła się wyśmienicie, stawili się odświętnie ubrani, pozytywnie nastawieni, uśmiechnięci i żądni zabawy :)) Po przywitaniu wszystkich gości i krótkiej części artystycznej przyszedł czas na Poloneza. Pięknie było i dostojnie!
 Później była już zabawa przy bardziej współczesnych rytmach ;)


Teraz czas na obiecane przepisy.

Jabłecznik

Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maki tortowej (ja lubię dodawać krupczatki)
1/2 szklanki cukru
1 kostka margaryny KASIA
3 żółtka
3 łyżki śmietany (18%)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto (żółtka oddzielić od białek). Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na formie do pieczenia, drugą schować do zamrażalki.
2. Zetrzeć jabłka na grubej tartce, jeżeli są bardzo soczyste można dodać 2 łyżki kaszy manny-wymieszać. Jeżeli lubicie cynamon dodajcie go do startych jabłek.
3. Wyłożyć starte jabłka na rozwałkowanym cieście. Ubić z odłożonych białek pianę i rozłożyć ją na jabłkach. Wyjąć drugą część ciasta z zamrażalki i zetrzeć na tartce (grube oczka) na wierzch jabłek.
4. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.







Sernik z prażonymi migdałami.

Składniki na masę serową:
1 i 1/2 kg sera białego (ja ostatnio użyłam półtłustej krajanki "Zarębski")
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe (małe)
2 budynie śmietankowe z cukrem
9 żółtek
1 margaryna KASIA

Składniki na ciasto  kruche:
Patrz składniki na ciasto kruche przy jabłeczniku. 
Ciasto wyłożyć w całości (bez dzielenia) na spód formy do pieczenia.

Masa serowa:
Żółtka z cukrem utrzeć, dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, budynie śmietankowe i cukry waniliowe - ucierać. Dodać zmielony  w maszynce lub utarty biały ser. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek (można dodać kilka kropel zapachu waniliowego lub śmietankowego)  i połączyć z masą serową. Wyłożyć na ciasto. Wyrównać masę  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. 
Po upieczeniu sernika rzucamy garść migdałów na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i prażymy je na lekko złoty kolor. Po uprażeniu posypujemy na wierzch sernika.











To byłoby na tyle :))






Popularne posty