niedziela, 21 kwietnia 2013

Chleb z mieszanej mąki na zakwasie.

Przepis na ten chleb pochodzi z magazynu "Kuchnia" :) Pyszny!!

Składniki:

zakwas żytni ok. 150 g), 1,5 kg mąki  (w proporcjach, jakie lubicie, np.: 1/2 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg żytniej razowej + 1/2 kg pszennej razowej; 1 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg żytniej razowej; 1/2 kg chlebowej orkiszowej + 1/2 kg pszennej zwykłej + 1/2 razowej pszennej lub żytniej), 3 łyżki soli, 1 szklanka siemienia lnianego, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka ziaren słonecznika, 1 szklanka pestek dyni, 4 łyżki oliwy lub oleju, 6-7 szklanek letniej wody, tłuszcz do wysmarowania foremek. 

Przygotowanie:

Zakwas mieszamy z mąką i wodą w dużej misce. Odkładamy 3 łyżki takiego ciasta do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. To zakwas na następne pieczenie. Do ciasta dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy. Natłuszczamy trzy formy do chleba, wkładamy ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości formy). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin do wyrośnięcia. Przykrywamy każdy chlebek kawałkiem folii aluminiowej (aby ciasto nie przypaliło się nam z wierzchu) i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Zdejmujemy folię i dopiekamy przez 15 minut, aby chlebki się przyrumieniły. Upieczone chlebki wyjmujemy z form na ściereczki (spodem do góry) i przykrywamy ściereczkami. Studzimy. 



Życzę udanego tygodnia!

Kasia