wtorek, 24 grudnia 2013

środa, 11 grudnia 2013

Na świątecznym stole...

...podczas spotkań z rodziną, przyjaciółmi czy znajomymi jako przystawkę proponuję Wam "Roladki z bakłażana z cukinią i mozzarellą". Pychotka! Je się je na zimno, są bardzo łatwe do przygotowania. Chłodzenie ich trwa godzinę i trzeba dać im czas na przesiąknięcie w lodówce aromatem bazylii pomieszanej z kolendrą i czosnkiem.


"Roladki z bakłażana z cukinią i mozzarellą" 
(przepis pochodzi z "Pascal po prostu gotuj")




Składniki:
1 cukinia
2 mozzarelle (po 125 g każda) 
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka bazylii
1/2 pęczka kolendry (ja dodałam jeszcze w ziarnach) 
gruba sól morska
pieprz
8 łyżek margaryny do smażenia 
1/2 szklanki oliwy z oliwek
wykałaczki

Przygotowanie:
1. Potnij bakłażana wzdłuż na duże plastry szerokości 2-3 mm. Rozłóż je na blacie i posól, żeby puściły sok.
2. Cukinię również pokrój wzdłuż na 2-3 mm plastry. Posól je.
3. Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż plastry cukinii z obu stron. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Opłucz plastry bakłażana z soli, osusz i podsmaż z obu stron na tłuszczu po cukinii. Usuń nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. 
5. Pokrój mozzarellę w 2-centymetrową kostkę. 
6. Połóż plaster cukinii, na nim wzdłuż plaster bakłażana. Na wierzchu rozłóż mozzarellę i zawiń całość w roladkę. Przekłuj ją wykałaczką żeby się trzymała. 
7. Posiekaj czosnek, posól go i przetrzyj ostrzem noża.
8. Posiekaj listki bazylii i kolendry. Wymieszaj zioła z czosnkiem. Do tej samej miseczki wlewaj powoli oliwę z oliwek cały czas mieszając.
9. Ziołowo-czosnkowym sosem zalej roladki. Naczynie z nim przykryj folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki. 
Smacznego! 

Mam nadzieję, że roladki będą Wam smakowały :) 

Jeśli nie wysłaliście jeszcze kartek światecznych to mam do Was ogromną prośbę: przygotujcie o jedną kartkę  więcej i wyślijcie ją  dla pewnego chłopca -Kubusia. Poruszyła moje serce  historia tego chłopczyka. Dowiedziałam się o nim czytajac ostatni post u  Jagody


Kasia



niedziela, 8 grudnia 2013

Coraz bliżej święta!

Tak, tak coraz bliżej :) W domu mam już prawie wszystko gotowe. Na ten tydzień zaplanowałam pieczenie ciasteczek, zakup trwałych produktów spożywczych i prezentów.  Kupowanie świeżych produktów zostawiam na ostatnią chwilę. Zdecydowanie im wcześniej zaczynam przygotowania do Bożego Narodzenia, trzymam się planu w moim kalendarzu i przemyślanie dozuję sobie czynności tym lepiej się czuję i nie przeraża mnie myśl przygotowania kolacji wigilijnej na 12 osób. Oczywiście pamiętam o rozdzieleniu zadań i proszę  rodzinę o zrobienie tego w czym chcę być wyręczona i przy czym potrzebuję wsparcia. Nawet nie próbuję podołać wszystkiemu sama :) To chyba normalne, prawda?
 Teraz pokażę Wam troschę dekoracji świątecznych w moim domu:

















Z serii świątecznych zapachów zakupiłam sobie ostatnio "Śnieżny Dzień". Zapach cudny, lekki, przyjemny i świeży!



Dzisiaj postanowiłam do mojego świątecznego menu dodać jeszcze kisiel żurawinowy z pomarańczową nutą. Przepis znalazłam na blogu Kalinki. Kisiel wygląda apetycznie :) To bardzo fajny dodatek do deseru.

Pozdrawiam!
Kasia




sobota, 7 grudnia 2013

Smaczny chlebek pszenno-żytni :)

Witajcie :) Chciałbym podzielić się z Wami przepisem na smaczny, zdrowy a przede wszystkim szybki chleb. Jest to chlebek żytni na zakwasie i drożdżach.


Składniki na jeden bochenek:

180 g maki żytniej
250 g mąki pszennej
150 g aktywnego zakwasu
10 g świeżych drożdży
230 g wody + 20 g do drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Drożdże, cukier i 20 g wody wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wlać do miski gotowy rozczyn i dodać resztę składników, wymieszać. Keksówkę o długości 25 cm wysmarować masłem, obsypać otrębami i przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch. Posypać mąką żytnią i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (aż ciasto wyrośnie do brzegów foremki).
Piec w 220 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 1 godziny. 


Smacznego!

Kasia