sobota, 15 lutego 2014

Pizza XXL

Przepis na pizzę XXL pochodzi z książki kucharskiej "Okrasa kontra Pascal". Pizza wyszła mi pyszna i konkretna :) Zamiast sosu z cukini jaki jest w oryginale użyłam sosu pomidorowego własnego wyrobu :) 




Potrzebujemy:

  • pomidor pokrojony w plasterki: 1 szt.
  • oliwa z oliwek: 6 łyżek
  • salami: 50 g
  • ostra mielona papryka: szczypta
  • bazylia: 15 listków
  • mozzarella pokrojona w plastry: 1 szt.
  • czarne oliwki: 10 szt.
  • ser żółty gouda, starty na tarce o małych oczkach: 100 g
  • woda: 190 ml
  • drożdże: 30 g
  • mąka pszenna, przesiana + odrobina mąki do rozwałkowania ciasta: 350 g
  • cukinia: 5 szt.
  • szczypta pieprzu
  •  szczypta soli
  • szczypta cukru 

Przygotuj

Mikser i wałek do ciasta.

Blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C (góra-dół).

Ciasto

Delikatnie podgrzewamy 190 ml wody. Do czystej miski wrzucamy pokruszone drożdże. Drożdże zalewamy ciepłą wodą (woda nie może być za gorąca, w innym wypadku sparzymy drożdże). Całość dokładnie mieszamy widelcem.

Do miksera wrzucamy wcześniej przesianą mąkę pszenną. Dodajemy szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zaczynamy miksować, stopniowo dodając drożdże, rozpuszczone w wodzie. Ciasto wyrabiamy przez mniej więcej 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, wkładamy ją do suchej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 45 minut do 1 godziny - do wyrośnięcia.

Sos

Odkrawamy końce cukinii. Każdą cukinię kroimy na grube plastry. Wrzucamy je do miksera i miksujemy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowaną cukinię, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Mieszamy, pilnując, żeby się nie przypaliło.

Cukinię podsmażamy przez 3-4 minuty bez przykrycia. Mieszamy aż odparuje sok z cukinii.


Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat wcześniej posypany odrobiną mąki. Wałkujemy ciasto za pomocą wałka obtoczonego w mące. Rozwałkowane ciasto przekładamy na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

Ścieramy na tarce ser gouda, kroimy pomidora na plasterki, oliwki kroimy w talarki, paski mozzarelli rwiemy na mniejsze kawałeczki.
Na cieście rozprowadzamy równomiernie purée z cukinii (ewentualnie własny sos pomiorowy) i rozkładamy wcześniej przygotowane składniki: trochę startego sera gouda, plasterki pomidora, oliwki pokrojone w talarki, paski mozzarelli porwane na mniejsze kawałeczki, salami i resztę sera gouda.
Całość posypujemy szczyptą ostrej, mielonej papryki i kilkoma listkami bazylii. Doprawiamy pieprzem i solą. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C (góra-dół) na mniej więcej 30-40 minut (sprawdzając co 15 minut).

Jak podawać

Upieczoną pizzę ozdabiamy kilkoma listkami bazylii i polewamy 2 łyżkami oliwy


 Sos pomidorowy: 

  •  1 puszka krojonych pomidorów (ja użyłam słoik własnego przecieru pomidorowego) 
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Ząbek lub dwa czosnku
  • Zioła: oregano, bazylia (suszone) 
  • Oliwa z oliwek
  • Cukier – łyżeczka do herbaty
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelnię wylewamy pomidory z puszki i dodajemy po małej łyżeczce ziół. Pod patelnią włączamy średni ogień i cały czas mieszamy, chodzi o to aby odparowało jak najwięcej wody a nasz sos do pizzy jak najbardziej się zagęścił. Do gęstniejącego sosu dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i słoiczek koncentratu pomidorowego. Dolewamy dwie łyżki stołowe oliwy i dodajemy cukier. Całość cały czas mieszamy.
Sos będzie gotowy kiedy uzyska konsystencję kremu, wtedy dodajemy odpowiednią ilość soli i pieprzu. Aby nałożyć sos na placki ciasta do pizzy nie musimy czekać. Można  nakładać już gorący.



Mały przerywnik podczas sobotniej bieganiny :) 





Pozdrawiam wszystkich cieplutko i serdecznie a naszej Rodzince w Maszewie i Jeziorsku przesyłam moc buziaków! 
Kasia