środa, 26 marca 2014

Serniczki z Oreo

Serniczki z Oreo są małe i niezwykle smaczne. Polubiłam je od razu, nie tylko za smak ale i za szybkość ich wykonania. Przepis znalazłam w internecie (lekko go zmodyfikowałam).


Serniczki z Oreo




Składniki:

- 19 ciastek Oreo
- 1/2 kg serka śmietankowego (ja użyłam Delfiko)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- otarta skórka z cytryny 
- 4 kropelki ojejku śmietankowego 

Przygotowanie:

Ciasteczka pieczemy w papilotkach bądź w silikonowych foremkach na muffinki. Ja przygotowałam 14 sztuk. Do każdej foremki włożyć po jednym całym ciastku Oreo.
W misie, na średnich obrotach ucieramy serek, stopniowo dodając cukier. Następnie wmieszać olejek śmietankowy. Dodać jajka i krótko ubić, tylko do połączenia się składników. Dodać śmietanę i otartą skórkę z cytryny (pamiętamy aby wcześniej cytrynę wyparzyć). Dodać resztę (5 szt.) pokruszonych ciasteczek (możemy wsadzić je do torebki foliowej i potraktować wałkiem ). Wymieszać łyżką. Rozdzielić masę pomiędzy foremki. Piec ok. 28 minut, aż ser się zetnie, w piekarniku nagrzanym do 135C.
Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce przynajmnej przez 3 godziny i dopiero wtedy obierać je z papilotek. 




Smacznego!

Kasia


wtorek, 18 marca 2014

Pierogi ruskie...

...ziemniaki plus twaróg i skwarki :) Uwielbiam je! Najbardziej lubię podsmażane. Moje są ze skwarkami w środku.  Myślę, że można się troszkę pomęczyć i zrobić je samemu, domowe są zdecydowanie najlepsze.





Pierogi ruskie

Farsz:
500 g sera białego tłustego lub półtłustego
 500 g ziemniaków
 1 mała cebula
 2 łyżeczki soli (do smaku odrobinę vegety)
 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Dodatkowo:
Małe skwarki
  

Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem  (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste. Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.  Całość wymieszać,  DOBRZE doprawić solą i pieprzem ziołowym.

Ciasto na pierogi:
pół kg mąki pszennej + do podsypywania
szklanka gorącej wody
łyżeczka soli

Do miski wsypujemy połowę mąki.
Solimy. 
Wlewamy całą wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). 
Delikatnie mieszamy. 
Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypujemy resztę mąki, stopniowo wyrabiając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiamy.
Potem odcinamy kawałek, resztę przykrywając ściereczką.
Kawałek rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wykrawamy przy pomocy szklanki czy specjalnej formy kółka, nadziewamy farszem i lepimy brzegi. 
Z resztą ciasta postępujemy tak samo.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Możemy dodać troszeczkę oleju.  Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.








Smacznego :) 

Kasia 




niedziela, 16 marca 2014

Salvia apiana...

...czyli biała szałwia to wyjątkowa roślina aromatyczna. Ma przepiękny i mocny mistyczny aromat. Podpalona, tli się i wydziela niezwykle aromatyczny zapach. Posiada białe liście, stąd jej nazwa. Służy przede wszystkim do oczyszczania pomieszczeń. I ja właśnie do tego ją używam. 
Uwalnia od złych mocy, złych uczuć i niekorzystnych wpływów z zewnątrz. Biała szałwia jest używana w rytuałach przyciągających dostatek. 
Podczas spalania żarzy się wytwarzając dym, który ma właściwości oczyszczające. 




Rytuał oczyszczania mieszkania : 


Oczyszczanie białą szałwią jest proste i każdy może je wykonać. 
Po uprzątnięciu mieszkania zamykamy okna, zapalamy szałwię i okadzamy jej dymem całe mieszkanie, zwłaszcza jego trudno dostępne kąty. 
Pomieszczenia oczyszcza się okadzając je w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara, zwracając uwagę na otwory okienne i drzwiowe oraz kąty. 
Po okadzeniu trzeba dobrze wywietrzyć mieszkanie, aby zebrana przez szałwię ciężka energia została usunięta. Na koniec można zapalić białą świecę (ogień świec jonizuje powietrze) i pozwolić jej wypalić się do końca. Ogień podtrzymuje także ognisko domowe. To bardzo silnie oczyszczający przestrzeń rytuał. 
Oczyszczanie przeprowadzamy raz na jakiś czas. W chwili, gdy czujemy jakiś dziwny niepokój, przed podjęciem decyzji o zmianie życia. Po przeprowadzce do nowego mieszkania po to, aby oczyścić przestrzeń po poprzednich właścicielach - ich własnych problemach. 
Oczyszczanie energetyczne zmienia atmosferę mieszkania i to od nas zależy czy  nasycimy je ponownie takimi samymi wydarzeniami, słowami i myślami. Negatywna energia nie bierze się znikąd. Sami mozolnie ją produkujemy lub przynosimy do domu. 
Pamiętajcie o tym , że szałwia w trakcie spalania osiąga wysoką temperaturę, dlatego po zapaleniu umieścić ją należy w żaroodpornym naczyniu . Nie ma potrzeby spalania całej pałeczki za jednym razem. Kadzidła z szałwii należy przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu. 
(źródło: czarymary.pl)

Ja szałwię kupuję na "Festiwalu Zdrowia, Wróżb i Niezwykłości",  który odbywa się u nas w Łodzi dwa razy do roku :)

Wasza Czarownica Kasia ;))))



sobota, 8 marca 2014

Dzień kobiet i torcik

 Mój "Dzień Kobiet" był słoneczny, radosny i pełen niespodzianek :) Od mężusia mego i synów dostałam w prezencie książki i piękny bukiet tulipanów :) Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję :)





 W podziękowaniu dla moich Panów upiekłam tort z jagodami. 








Tort z jagodami 

    Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 100g mąki
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 250g cukru
  • 10g proszku do pieczenia
Krem:
  • 400ml śmietany 36%
  • 100g cukru pudru
  • jagody
  • troszkę alkoholu (ja użyłam nalewki aroniowej) 
Przygotuj biszkopt:
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  2. Wymieszaj mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Wbij jajka do miski i ubijając, wlej 5 łyżek gorącej wody.
  4. Nadal ubijając powoli wsyp cukier i ubijaj aż masa zgęstnieje.
  5. Dodaj przesianą przez sito mąkę i wymieszaj delikatnie.
  6. Przełóż do tortownicy i piecz 30 minut.
Przygotuj krem:
  1. Ubij śmietanę z cukrem pudrem.
  2. Podziel ubitą śmietanę na mniej więcej równe części – do jednej z nich dodaj troszkę jagód.
Przygotuj tort:
  1. Przekrój biszkopt na pół.
  2. Obie części nasącz alkoholem.
  3. Na spód nałóż ubitą śmietanę z jagodami.
  4. Przykryj drugą połową ciasta.
  5. Wierzch i boki nasmaruj pozostałą częścią kremu.
  6. Na wierzch wysyp resztę jagód i prażone migdały. 
  7. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
:))) Smacznego! 


Kasia