niedziela, 30 listopada 2014

Dżem z pomarańczy

Dżem z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Jest słodki i intensywny w smaku :) 


Dżem z pomarańczy

Weź:
*3 duże pomarańcze
*laskę wanilii 

*4 szklanki wody
*2 szklanki cukru
*szczyptę soli

Przekrój pomarańcze na pół, wyjmij pestki. Nie wyrzucaj, tylko zawiń w kawałek gazy. Jest w nich pektyna, która zagęści dżem. Obierz pomarańcze, pokrój miąższ w kawałki. Włóż razem z pestkami i przekrojoną laską wanilii do garnka z wodą, posól i gotuj pół godziny. Zdejmij z ognia i odstaw na noc.
 Dodaj cukier i gotuj ponownie przez pół godziny, aż masa zgęstnieje. Wyłów wanilię, wyskrob nasionka i wrzuć je z powrotem do dżemu. Zamieszaj, wyjmij pestki i przełóż do słoiczków. 

Przepis z "Weranda Country" Nr 9 (43) Grudzień 2014











Smacznego :) 


czwartek, 27 listopada 2014

Skórki pomarańczowe w czekoladzie.

Nie wyrzucajcie skórek z pomarańczy! Można wyczarować z nich pyszną przekąskę :)


Skórki pomarańczowe w czekoladzie. 

Przygotuj:
*3 pomarańcze
*szklankę wody
*1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
*szklankę cukru

Obierz pomarańcze, skórki wrzuć do miski i zalej wodą. Mocz przez 2 dni, zmieniając wodę kilka razy. 
Wyłów, zeskrob łyżeczką białą część skórki. Wodę zagotuj z cukrem. Dorzuć skórki i gotuj kwadrans. Wyjmij i osusz przez około godzinę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wrzuć skórki, wymieszaj, wyłów i rozłóż na papierze kuchennym do osuszenia. 














Proste, prawda? 
Smacznego


Przepis z "Weranda Country" Nr 9 (43) Grudzień 2014





niedziela, 23 listopada 2014

Orzechowe.

Mocno orzechowe i bardzo szybko znikające z talerza ;) 


Orzechowe

Biszkopt:
*6 jajek
*1 szklanka cukru
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
*5 łyżek zmielonych orzechów włoskich 
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
*2 puszki mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy krówkowej o smaku tradycyjnym
*1,5 kostki masła 
*1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 
* można dodać kilka kropli alkoholu 

Do dekoracji:
*około 1 szklanki lekko pokruszonych orzechów





Nagrzać piekarnik na 160 stopni. 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy i lekko mieszamy.
Powstałą masę przelewamy do formy i pieczemy około 30 minut.  

Puszki skondensowanego mleka gotujemy około 2,5 godziny (to jest wersja dla cierpliwych). Ja niestety do nich nie należę a już na pewno nie mój małżonek, który zawsze niecierpliwie czeka na "nowe" ciasto co by je jak najszybciej skosztować. Ja wybieram wersję z gotową masą krówkową :) 
Miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy naszą masę krówkową z puszki i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy zmielone orzechy, kilka kropli alkoholu i mieszamy. 

Wystudzony biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć więcej niż połową masy krówkowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kawałkami orzechów. Cisto schłodzić - lepiej będzie się kroić. 
















Smacznego! 


niedziela, 9 listopada 2014

Muffiny bananowe.

Ich zrobienie zajmuje tylko kilka chwil :) Dobre na poprawę humoru. Polecam!


Muffiny bananowe



3 dojrzałe banany + 12 plasterków 
120 ml oleju roślinnego 
3 jajka
250 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


* Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
* Przygotuj foremki i papilotki na 12 muffinek.
* Rozgnieć 3 banany na gładką masę i odstaw na bok.
* W misce ubij olej z jajkami. Odstaw.
* Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.Wymieszaj. Dodaj ubite jajka z olejem i mus bananowy. Ponownie dokładnie wymieszaj. 
* Nałóż równe porcje ciasta do przygotowany foremek (do połowy), następnie nałóż przygotowane wcześniej plasterki banana do każdej foremki i przykryj każdą z nich resztą ciasta. 
* Piecz 20 minut. 














Smacznego :)