sobota, 7 lutego 2015

Małdrzyki i kocyk c.d :)

Są to pyszne placuszki wykonane z białego sera. 
Niektórzy nazywają je serniczkami.
Dobry pomysł na syte śniadanie.
Pyszne! Polecam! 


Małdrzyki


około 5 porcji






500 g sera białego, twarogowego (najlepszej jakości) 
2 duże jajka
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 
80 g cukru pudru
80 g mąki pszennej + mąka do obtoczenia placuszków
150 ml oleju roślinnego do smażenia
2 łyżki masła do smażenia

Ser włożyć do miski i rozgnieść widelcem, następnie dodać jajka, cukier, wanilię i mąkę. Dokładnie połączyć - nie miksować! 
Podzielić na około 14 kawałków i z każdej uformować placuszek, który następnie obtoczyć w cienkiej warstwie mąki.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Układać małdrzyki i smażyć je z każdej strony po ok. 3 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami (konfitury, cukier puder, miód, śmietana)


Kocyk c.d. 









Kasia