niedziela, 26 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.


Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com. Wypróbowałam i podaję dalej. 
Ciasto jest mega pyszne. Nawet po dwóch dniach jest nadal wilgotne i smaczne. 
Zamiast truskawek możemy dodać inne owoce. To już kwestia naszego smaku ;) 


Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. 




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g roztopionego masła lub oleju (ja dałam masło)
1 szklanka jogurtu naturalnego

oraz:
350 g truskawek
cukier puder

kruszonka:
100 g mąki
70 g masła
4 łyżki cukru





Przygotowanie:
Składniki na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki formując gładką kulę z ciasta, włożyć ją do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.  
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. 
Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką - rozdrobnionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika (ja starłam na tartce na grubych oczkach).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch  się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 Posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami. 

Palce lizać!




środa, 15 czerwca 2016

Knedle z truskawkami.

Knedle, smak dzieciństwa.

Cudowny smak...zapraszam!


Knedle z truskawkami.



Składniki na około 6 porcji: (niestety nie zdążyłam policzyć ile wyszło sztuk)
1 1/2 kg starych ziemniaków (odchodzi trochę na obierki)
1 jajko
1szklanka mąki pszennej (wszystko zależy od sypkości ziemniaków)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
około 500 g truskawek (zostaje trochę do dekoracji)
sól, cynamon, bułka tarta, masło około 150 g (do polania)

Przygotowanie:
Obrać i ugotować do miękkości ziemniaki, w osolonej wodzie.
 Przecisnąć przez praskę bądź ugnieść ziemniaki (ma powstać puree).
Odstawić do ostygnięcia (im dłużej czekają tym lepiej)
Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajko. Wyrobić.
Ciasto porwać na większe kawałki i każdy rozwałkować. Wykroić kółka o średnicy około 6 cm (mniej więcej dopasujcie do wielkości truskawki)
Na każde kółko kłaść truskawkę, posypać łyżeczką cukru i zakleić formując kulkę.
Odłożyć na posypaną mąką stolnicę.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę .
Najlepiej po kilka układać w wodzie i gotować około 4 minut od wypłynięcia.
Delikatnie wyjmować na talerz (najlepiej łyżką cedzakową)
Polać masłem z bułką tartą i odrobiną cynamonu. Ja polałam jeszcze odrobiną śmietany :)







Palce lizać!




wtorek, 14 czerwca 2016

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z suszonymi morelami.

Pyszne i miękkie mięso, kremowy sos, zapach grzybów i tymianku...uczta!
Za każdym razem smakuje wyśmienicie.
Przepis wypróbowałam i mogę polecić go dalej.  Spróbujcie zrobić sami :)
Przepis pochodzi z www.winiary.pl

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z suszonymi morelami i białym winem.





Składniki:
sos grzybowy staropolski Jak u Mamy Winiary - 1 opakowanie
polędwica wieprzowa 500 g
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
suszone grzyby 50 g
suszone morele 100 g
świeży tymianek wedle uznania
śmietanka 30%
sól, pieprz do smaku
białe wytrawne wino 150 ml (kupiłam w Lidlu)

Przygotowanie:
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw.
Polędwicę oczyść z błon, pokrój na 1 cm plastry.
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę , czosnek, tymianek, grzyby i morele w całości (ja morelę pokroiłam  na mniejsze kawałki).
Nie wylewaj wody po grzybach. Odstaw ja na bok.
Kiedy cebula się zeszkli, podlej całość winem i odparuj o połowę.
Dodaj śmietanę, polędwiczki, sos grzybowy staropolski WINIARY.
Duś całość ok.20 minut. Jeżeli sos będzie za gęsty, podlej go wodą z grzybów.





U mnie przepis starczył na 4 porcje.
Czas przygotowania :około 50 min.

Smacznego!