Trzy w jednym :)
Makowiec, sernik i jabłecznik - trzy w jednym :) Upiekłam i polecam! Pyszne!
Trzy w jednym.
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka + 2 całe jajka
200 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier puder i wszystko dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy do lodówki a drugą wykładamy formę do ciasta (moja ma wymiary około 30x25 cm). Zostawiamy na chwilę.
Teraz idąc na skróty, możemy wyłożyć gotową masę makową (ja użyłam masę makową Bakalland - opakowanie 850 g) na przygotowane ciasto lub przygotować masę makową samemu.
Masa makowa:
200 g cukru pudru
200 g maku
3 jajka
aromat waniliowy
bakalie wg uznania
Mak należy sparzyć i zemleć przynajamniej dwa razy. Dodać jajka, cukier i pozostałe składniki.
Wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto w formie.
Teraz na przygotowane ciasto z masą makową będziemy wykładać masę serową.
Masa serowa:
twaróg na sernik (ja używam "Włoszczowa")
4 jajka
200 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Dodać proszek do pieczenia. Ubić z białek pianę z mąką ziemniaczaną i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na masę makową.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
W tym czasie pieczemy naszą odłożoną w lodówce drugą część ciasta (musimy pamiętać, że pieczemy ją w formie o takich samych wymiarach jak to wcześniejsze). Wyłożyć na formę i piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić.
Teraz czas na jabłka.
Ja używam jabłek prażonych z cukrem z Tesco. Jeden słoik ma około 720 g. Potrzebne będą dwa.
Wykładamy je na ostudzone ciasto i przykrywamy drugim wcześniej upieczonym.
Smacznego :)