Keks i takie tam dzierganie ;)
Keks piekłam po raz pierwszy. Wyszedł pyszny i kolorowy :)
Jest łatwy w przygotowaniu.
Jest łatwy w przygotowaniu.
Składniki:
- 5 jajek
- 300 g mąki
- paczka masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 400 g mieszanych bakalii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu rumowego
- szczypta soli
- otarta skórka z cytryny
Przygotowanie:
- Miękkie masło zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym.
- Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku.
- Wlać aromat rumowy. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Dodać skórkę otartą z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy keksowej.
- Keks z bakaliami piec ok. 60 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić a następnie wyjąć z formy. Keks można oprószyć niewielką ilością cukru pudru.
Efekt końcowy na pewno pokażę :)
Miłego tygodnia!
Miłego tygodnia!