Polana leśna.
Znalazłam nowy przepis na sałatkę. Wypróbowałam i mogę śmiało polecić dalej.
Przygotowanie :
Sałatka Polana Leśna.
Źródło: www.kulinarneprzeboje.pl
Składniki :
420 g marynowanych pieczarek
puszka kukurydzy
3 duże ziemniaki
2 marchewki
3 jajka
3 ogórki konserwowe
60 g żółtego sera
1 duża pierś z kurczaka
Sól, pieprz, czosnek, papryka słodka
pęczek szczypiorku i koperku
Kilka łyżek majonezu
Przygotowanie :
Marchew i ziemniaki ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę.
Ogórki pokroić w kostkę.
Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy.
Jajka ugotować, obrać i drobno posiekać.
Ser żółty zetrzeć na tartce o średnich oczkach.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć kurczaka.
Ostudzić.
Ostudzić.
Drobno posiekać koperek i szczypiorek.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą.
Na samym dwie poukładać dość ciasno pieczarki ogonkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Na samym dwie poukładać dość ciasno pieczarki ogonkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Na to wyłożyć marchewkę.
Rozsmarować warstwę majonezu. Lekko dognieść warstwy. Posypać solą i pieprzem.
Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki.
Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Wsypać drobno pokrojone jajka i starty ser.
Posmarować majonezem.
Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem.
Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem ściągamy górną folię a sałatkę odwracamy do góry dnem na płaski talerz.
Delikatnie zsuwamy obręcz tortownicy, uważając by nie popsuć kształtu sałatki. Ściągamy pozostałą folię. Gotowe.
Smacznego 😉
Rozsmarować warstwę majonezu. Lekko dognieść warstwy. Posypać solą i pieprzem.
Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki.
Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Wsypać drobno pokrojone jajka i starty ser.
Posmarować majonezem.
Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem.
Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Przed podaniem ściągamy górną folię a sałatkę odwracamy do góry dnem na płaski talerz.
Delikatnie zsuwamy obręcz tortownicy, uważając by nie popsuć kształtu sałatki. Ściągamy pozostałą folię. Gotowe.
Smacznego 😉