Staropolski piernik świąteczny.
Przygotowałam dzisiaj ciasto na staropolski piernik. Będzie dojrzewać w lodówce do 21 grudnia.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy :
1/2 kg miodu (ja użyłam akacjowego)
2 szklanki cukru
25 dkg smalcu lub masła
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 torebki korzennych przypraw do piernika (około 80 dag)
Garść pokruszonych orzechów (niekoniecznie)
Miód, cukier, masło lub smalec podgrzewamy stopniowo, prawie do zawrzenia a już na pewno do rozpuszczenia cukru.
Następnie masę studzimy.
Do chłodnej masy dodajemy mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawę do piernika. Na koniec dodajemy orzechy.
Starannie wyrabiamy ciasto ręką.
Przekładamy do naczynia (ja do szklanego).
Przykrywamy czystą ściereczką i wstawiamy do lodówki, by powoli dojrzało.
Cdn. 21 grudnia :)
Do przygotowania ciasta potrzebujemy :
1/2 kg miodu (ja użyłam akacjowego)
2 szklanki cukru
25 dkg smalcu lub masła
1 kg mąki pszennej
3 całe jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 torebki korzennych przypraw do piernika (około 80 dag)
Garść pokruszonych orzechów (niekoniecznie)
Miód, cukier, masło lub smalec podgrzewamy stopniowo, prawie do zawrzenia a już na pewno do rozpuszczenia cukru.
Następnie masę studzimy.
Do chłodnej masy dodajemy mąkę, jaja, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól i przyprawę do piernika. Na koniec dodajemy orzechy.
Starannie wyrabiamy ciasto ręką.
Przekładamy do naczynia (ja do szklanego).
Przykrywamy czystą ściereczką i wstawiamy do lodówki, by powoli dojrzało.
Cdn. 21 grudnia :)