Orzechowe.
Mocno orzechowe i bardzo szybko znikające z talerza ;)
Orzechowe
Biszkopt:
*6 jajek
*1 szklanka cukru
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
*5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
*2 puszki mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy krówkowej o smaku tradycyjnym
*1,5 kostki masła
*1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
* można dodać kilka kropli alkoholu
Do dekoracji:
*około 1 szklanki lekko pokruszonych orzechów
Nagrzać piekarnik na 160 stopni.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy i lekko mieszamy.
Powstałą masę przelewamy do formy i pieczemy około 30 minut.
Puszki skondensowanego mleka gotujemy około 2,5 godziny (to jest wersja dla cierpliwych). Ja niestety do nich nie należę a już na pewno nie mój małżonek, który zawsze niecierpliwie czeka na "nowe" ciasto co by je jak najszybciej skosztować. Ja wybieram wersję z gotową masą krówkową :)
Miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy naszą masę krówkową z puszki i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy zmielone orzechy, kilka kropli alkoholu i mieszamy.
Wystudzony biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć więcej niż połową masy krówkowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kawałkami orzechów. Cisto schłodzić - lepiej będzie się kroić.
Smacznego!