niedziela, 28 sierpnia 2016

Szybka sałatka z fasolki szparagowej i kurek.

Chrupiąca fasolka i usmażone kurki. Odrobina dobrej oliwy, sól, pieprz i czosnek.  Proste? Oczywiście :-)

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek.



Porcja dla dwóch osób.

Dwie porządne garści fasolki szparagowej
Trzy garści kurek
Dwa ząbki czosnku
Cztery łyżki oliwy
Sól, pieprz

W lekko osolonej wodzie gotujemy fasolkę. Ma być lekko chrupka.  Odcedzamy i na chwilkę wrzucamy do wody z lodem (fasolka zachowa zielony kolor). Porządnie odcedzamy i mieszamy z dwiema łyżkami oliwy.
Oczyszczone i umyte kurki smażymy na pozostałej oliwie.  Gdy grzyby lekko się zrumienią (u mnie bardziej niż lekko)  dodajemy do fasolki. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojonym w drobną kostkę czosnkiem.

Smacznego