wtorek, 11 października 2016

Polana leśna.

Znalazłam nowy  przepis na sałatkę.  Wypróbowałam i mogę śmiało polecić dalej.

Sałatka Polana Leśna.  
Źródło: www.kulinarneprzeboje.pl 




Składniki :
420 g marynowanych pieczarek 
puszka kukurydzy 
3 duże ziemniaki 
2 marchewki 
3 jajka 
3 ogórki konserwowe 
60 g żółtego sera 
1 duża pierś z kurczaka 
Sól, pieprz,  czosnek, papryka słodka 
pęczek szczypiorku i koperku 
Kilka łyżek majonezu 

Przygotowanie :
Marchew i ziemniaki ugotować,  ostudzić i pokroić w kostkę.  
Ogórki pokroić w kostkę.  
Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy.  
Jajka ugotować, obrać i drobno posiekać.  
Ser żółty zetrzeć na tartce o średnich oczkach.  
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,  doprawić solą,  pieprzem, czosnkiem i słodką papryką.  Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć kurczaka.
Ostudzić.  
Drobno posiekać koperek i szczypiorek.  
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć folią spożywczą.
Na samym dwie poukładać dość ciasno pieczarki ogonkami do góry.  Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. 
 Na to wyłożyć marchewkę.
Rozsmarować warstwę majonezu.  Lekko dognieść warstwy.  Posypać solą i pieprzem.
Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki.
Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Wsypać drobno pokrojone jajka i starty ser.
Posmarować majonezem.
Na koniec wyłożyć ziemniaki,  doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem.
Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Przed  podaniem ściągamy górną folię a sałatkę odwracamy do góry dnem na płaski talerz.
Delikatnie zsuwamy obręcz tortownicy,  uważając by nie popsuć kształtu sałatki.  Ściągamy pozostałą folię.  Gotowe.
Smacznego 😉