sobota, 17 maja 2014

Ciasteczka Czekoladowe i takie tam :)

Upiekłam je dzisiaj. Są pyszne, bardzo czekoladowe i mogę śmiało powtórzyć za Nigellą "niebezpiecznie uzależniające" :) Robi się je szybko i bardzo ale to bardzo prosto. Przepis pochodzi z książki " Nigella Ekspresowo". 

Ciasteczka czekoladowe

2 białka
200 g mielonych migdałów (ja akurat nie miałam i użyłam wiórki kokosowe)
30 g kakao w proszku
175 g cukru pudru 

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Wymieszaj białka (nieubite) z mielonymi migdałami (lub wiórkami), sproszkowanym kakao i cukrem pudrem, aż masa będzie lepka i jednolita.
3. Napełnij dużą miskę zimną wodą, zanurzaj w niej dłonie i formuj z masy kuleczki wielkości orzechów włoskich. 
4. Układaj kulki na przygotowanej blasze, spłaszcz je i wstaw do piekarnika na 11 minut. Trudno orzec, kiedy są w sam raz, bo nadal wyglądają na miękkie, ale twardnieją w miarę stygnięcia. W środku powinny być wilgotne, bo dzięki temu mają lekko kleistą konsystencję, więc nie przejmuj się, że od spodu ciasteczka są lepkie. 

Smacznego! 









A teraz takie tam :) Zdjęcia zrobione dzisiaj:









Buziaki!
Kasia