niedziela, 26 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.


Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com. Wypróbowałam i podaję dalej. 
Ciasto jest mega pyszne. Nawet po dwóch dniach jest nadal wilgotne i smaczne. 
Zamiast truskawek możemy dodać inne owoce. To już kwestia naszego smaku ;) 


Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. 




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g roztopionego masła lub oleju (ja dałam masło)
1 szklanka jogurtu naturalnego

oraz:
350 g truskawek
cukier puder

kruszonka:
100 g mąki
70 g masła
4 łyżki cukru





Przygotowanie:
Składniki na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki formując gładką kulę z ciasta, włożyć ją do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.  
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. 
Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką - rozdrobnionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika (ja starłam na tartce na grubych oczkach).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch  się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 Posypać cukrem pudrem i udekorować truskawkami. 

Palce lizać!