środa, 15 czerwca 2016

Knedle z truskawkami.

Knedle, smak dzieciństwa.

Cudowny smak...zapraszam!


Knedle z truskawkami.



Składniki na około 6 porcji: (niestety nie zdążyłam policzyć ile wyszło sztuk)
1 1/2 kg starych ziemniaków (odchodzi trochę na obierki)
1 jajko
1szklanka mąki pszennej (wszystko zależy od sypkości ziemniaków)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
około 500 g truskawek (zostaje trochę do dekoracji)
sól, cynamon, bułka tarta, masło około 150 g (do polania)

Przygotowanie:
Obrać i ugotować do miękkości ziemniaki, w osolonej wodzie.
 Przecisnąć przez praskę bądź ugnieść ziemniaki (ma powstać puree).
Odstawić do ostygnięcia (im dłużej czekają tym lepiej)
Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajko. Wyrobić.
Ciasto porwać na większe kawałki i każdy rozwałkować. Wykroić kółka o średnicy około 6 cm (mniej więcej dopasujcie do wielkości truskawki)
Na każde kółko kłaść truskawkę, posypać łyżeczką cukru i zakleić formując kulkę.
Odłożyć na posypaną mąką stolnicę.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę .
Najlepiej po kilka układać w wodzie i gotować około 4 minut od wypłynięcia.
Delikatnie wyjmować na talerz (najlepiej łyżką cedzakową)
Polać masłem z bułką tartą i odrobiną cynamonu. Ja polałam jeszcze odrobiną śmietany :)







Palce lizać!