niedziela, 3 lipca 2016

Beza Pavlova z bitą śmietaną i serkiem mascarpone...

...przekładana malinami i borówkami...królewska, mega pyszna, elegancka, krucha i lekka!
Piekłam ją dzisiaj pierwszy raz pełna obaw. One okazały się jednak bezpodstawne :)
Polecam!

Beza Pavlova z bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami.






Składniki na bezę:
6 białek
300 g cukru (drobnego)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina soli

Krem:
250 g serka mascarpone
600 g śmietanki 30% lub 36%
otarta skórka z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
200 g malin

Do dekoracji:
reszta malin
borówki (ilość wg uznania)
dodałam jeszcze kilka porzeczek

Nagrzać piekarnik na 180 stopni C.
Dwie płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia na którym narysować  dwa okręgi. Jeden najlepiej o mniejszej średnicy. 
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. W trakcie ubijania dodawać stopniowo cukier a pod koniec ubijania  mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. 
Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na nasze wcześniej narysowane okręgi. Wyrównać jak nam się podoba. Można zrobić dwa płaskie placki lub ułożyć bardziej finezyjnie. 





Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni C około 70 minut. Piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwiczki i zostawić do wystygnięcia najlepiej na kilka godzin (ja piekłam późnym wieczorem i zostawiłam ją do rana). 
Przygotować krem. Śmietanę ubić na sztywny krem. I tutaj uwaga! Nie można ubijać za długo bo wyjdzie nam masło (skorzystajcie z tych rad). Pod koniec dodać serek mascarpone, maliny, skórkę z cytryny i lekko wymieszać. 
Wyłożyć na paterę większą bezę, na nią natychmiast wyłożyć połowę kremu. Posypać odrobiną owoców. Przykryć drugą bezą i wyłożyć resztę kremu. Udekorować  malinami i borówkami. Można posypać lekko cukrem pudrem. 
Gotową bezę przechowywać w lodówce. 






 Smacznego!