piątek, 1 lipca 2016

Co na obiad? Może gołąbki?

Domowe, klasyczne z ryżem i mięsem. Lubimy i to bardzo :)
Podaję przepis wypróbowany przeze mnie. Przepis, który dostałam dawno temu od mojej cioci. 
Polecam :)

Gołąbki z ryżem  i mięsem.




Składniki:
1 główka kapusty (nieduża)
10 dag ryżu
1 cebula
50 dag zmielonego mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karczek)
przecier pomidorowy 
kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
liść laurowy 
pieprz, sól, majeranek
1 łyżka oleju



Kupujemy kapustę nie uszkodzoną. Liście powinny być w miarę luźne (łatwiej będą się oddzielać).
Zewnętrzne liście kapusty usuwamy. Wycinamy głąb, liście rozdzielamy, myjemy i blanszujemy (obgotowujemy we wrzątku).Ścinamy na płasko środkowe nerwy lub lekko miażdżymy tłuczkiem.
Ryż bardzo dokładnie płuczemy, gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Ryż powinien być lekko twardawy. Odcedzamy. 









Drobno pokrojoną cebulę rumienimy na oleju. Zmielone mięso mieszamy z ryżem, cebulą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 
Porcje nadzienia układamy na liściach kapusty, boki liści zawijamy do środka, a następnie zawijamy w ciasne rulony. Najlepiej w płaskim garnku układamy na dnie nie wykorzystane, obgotowane liście kapusty i układamy na nich gołąbki (nie więcej niż dwie warstwy) złożeniem do dołu. Przykrywamy pozostałymi liśćmi i zalewamy osoloną wodą z rozpuszczoną kostką rosołową. Dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Do kapusty starej przecier pomidorowy dodajemy na końcu, a do młodej na początku duszenia. 
Gołąbki doprawiamy solą i pieprzem. 
Farsz możemy wzbogacić suszonymi lub świeżymi grzybami. 

Smacznego :)