sobota, 29 września 2012

Gruszki pięknej Heleny.

Niebo w gębie! Polecam gorąco ten deser :) Przepis pochodzi z ostatniego wydania "Weranda Country".




Gruszki pięknej Heleny

Weź:
2 dojrzałe (niezbyt miękkie) gruszki
pół tabliczki gorzkiej czekolady
pół łyżki masła
2 łyżki płatków migdałowych
2 szklanki wody
1,5 łyżki cukru
łyżeczkę soku z cytryny
pół laski wanilii
mały kubek lodów waniliowych

Zrób syrop: wodę z cukrem, sokiem cytrynowym oraz ziarenkami wanilii gotuj około 5 minut. Gruszki obierz, przekrój na pół (z jednej strony zostaw ogonek), wyjmij gniazda nasienne. Włóż owoce do syropu, przykryj i gotuj 10-15 minut ( nie mogą się rozgotować). Ostrożnie wyjmij je z garnka i ostudź. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
Zrób sos czekoladowy. Do rondelka wlej 3 łyżki wody, dodaj masło oraz pokruszoną czekoladę.
Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa.
Na talerzyku połóż po 2-3 kulki lodów. Między nimi ustaw gruszki, polej je gorącym sosem czekoladowym i posyp płatkami migdałowymi.
Pycha! Polecam na jesienne wieczory :)








Chciałabym jeszcze bardzo serdecznie podziękować Barbiken z Jezioro marzeń  za wyróżnienie :))
Zgodnie z zasadami powinnam wyróżnić teraz 15 blogów ale nie mogę, nie potrafię, więc:
Uroczyście oświadczam, że wyróżniam wszystkie Was kochane bo jesteście niesamowite, pracowite, pełne szalonych pomysłów, kreatywne i w ogóle WOW! O!! 

Pozdrawiam!

Kasia