Placek po zbójnicku :)
Placek wyszedł pyszny a farsz "palce lizać"! :)). Gorąco polecam :)
Składniki na placek :
- 7 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 4 – 5 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- przyprawa jarzynka, dodałam jeszcze majeranek
Wcześniej obrane i umyte ziemniaki ucieramy, dodajemy utratą cebulkę. Wbijamy jajka dodajemy mąkę oraz przyprawy - mieszamy.
Składniki na sos:
- ok 70 dkg szynki wieprzowej
- sól, pieprz
- około 2 łyżek papryki czerwonej słodkiej – mielonej
- około 1/2 łyżki papryki czerwonej – ostrej (mielonej)
- 3 łyżeczki musztardy delikatesowej
- mała cebula
- szklanka wody
- 2 – 3 łyżki oleju
Mięso należy umyć i pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, paprykami w proszku i musztardą wszystko dokładnie wymieszać by kawałki mięsa połączyły się z przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę .Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso smażyć do uzyskania koloru brązowego po tym zebrać mięso i wrzucić do rondelka z zagrzaną wcześniej wodą. Mięso pozostawiamy na malutkim gazie żeby ładnie nam zmiękło przykrywając rondelek.
Cebulę zeszklić po czym wrzucić do duszonego mięsa.
Mięso dusimy około 30-40 minut, doprawiamy jeszcze wg smaku :)
Podajemy z surówkami. Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie :)
Kasia