poniedziałek, 14 października 2013

Ciasto gruszkowe :))

Macie ochotę na ciasto gruszkowe? Ciasto z całymi gruszkami z ogonkami! Zapraszam!




Ciasto z gruszkami z ogonkami.

* 5 słodkich gruszek
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2,5 szklanki wody
* starta skórka z cytryny
* 2 szklanki cukru
* pół szklanki oleju
* pół szklanki jogurtu naturalnego
* 2 jajka
* pół szklanki mleka
* 35 dag mąki
* 2 garści mielonych migdałów
* kasza manna (do posypania formy)

Gruszki należy umyć i obrać zostawiając ogonki. W tym czasie można już zagotować wodę z jedną szklanką cukru. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy gruszki i gotujemy je 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z syropu, odsączamy i czekamy aż wystygną. Syrop z gruszek zostawiamy na później. 
W misie mieszamy suche składniki bez cukru i migdałów. A w kolejnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem (1 szklanką, która nam została), mlekiem, jogurtem, skórką z cytryny i olejem. Gdy to mamy gotowe łączymy suche składniki z mokrymi, do nich dołączamy nasz syrop z gruszek i migdały. 
Wyjmujemy blachę, smarujemy ją tłuszczem, posypujemy kaszą manną. Nalewamy masę do blachy i ustawiamy nasze gruszki, trzymając je za ogonki. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy nasze ciasto przez godzinę. 






Smacznego!

Kasia