środa, 16 października 2013

I jeszcze jedno ciasto gruszkowe, a co!

Upiekłam jeszcze jedno ciasto gruszkowe :) Przepis pochodzi z ostatniego wydania "Weranda Country". Jakoś mi te gruszki ostatnio po głowie chodzą ;)) W tym przepisie powinnam użyć formy do tarty ale jakoś do tej pory nie dorobiłam się jej, więc  upiekłam w tortownicy i wyszło ;)
Kochani rękawy zakasać  i pieczemy!

Tarta z gruszkami i marcepanem 




weź na ciasto:
* półtorej szklanki mąki
* pół kostki masła
* 3 łyżki cukru
* jajo
* sól
na nadzienie:
* 3 gruszki
* 3 łyżki soku z cytryny
* 5 jaj
* pół szklanki cukru
* małe opakowanie kremówki
* 200 g marcepanu
* łyżeczkę startej skórki z cytryny 

Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i solą, dodaj pokrojone zimne masło. Rozcieraj w palcach, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Wbij jajo, wlej łyżkę lub dwie wody i wyrób ciasto. Zawiń w folię aluminiową, wstaw do lodówki na pół godziny. 
Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Natnij głęboko połówki co kilka milimetrów. Skrop sokiem z cytryny. Rozwałkuj ciasto i wyłóż na formę. Wymieszaj marcepan ze śmietanką., wbij jaja, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Ubij. Wylej jedną trzecią masy na ciasto, ułóż kawałki gruszek, zalej resztą. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. 
Smaczego! 

Kasia