środa, 11 grudnia 2013

Na świątecznym stole...

...podczas spotkań z rodziną, przyjaciółmi czy znajomymi jako przystawkę proponuję Wam "Roladki z bakłażana z cukinią i mozzarellą". Pychotka! Je się je na zimno, są bardzo łatwe do przygotowania. Chłodzenie ich trwa godzinę i trzeba dać im czas na przesiąknięcie w lodówce aromatem bazylii pomieszanej z kolendrą i czosnkiem.


"Roladki z bakłażana z cukinią i mozzarellą" 
(przepis pochodzi z "Pascal po prostu gotuj")




Składniki:
1 cukinia
2 mozzarelle (po 125 g każda) 
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka bazylii
1/2 pęczka kolendry (ja dodałam jeszcze w ziarnach) 
gruba sól morska
pieprz
8 łyżek margaryny do smażenia 
1/2 szklanki oliwy z oliwek
wykałaczki

Przygotowanie:
1. Potnij bakłażana wzdłuż na duże plastry szerokości 2-3 mm. Rozłóż je na blacie i posól, żeby puściły sok.
2. Cukinię również pokrój wzdłuż na 2-3 mm plastry. Posól je.
3. Na patelni rozgrzej margarynę i podsmaż plastry cukinii z obu stron. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Opłucz plastry bakłażana z soli, osusz i podsmaż z obu stron na tłuszczu po cukinii. Usuń nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. 
5. Pokrój mozzarellę w 2-centymetrową kostkę. 
6. Połóż plaster cukinii, na nim wzdłuż plaster bakłażana. Na wierzchu rozłóż mozzarellę i zawiń całość w roladkę. Przekłuj ją wykałaczką żeby się trzymała. 
7. Posiekaj czosnek, posól go i przetrzyj ostrzem noża.
8. Posiekaj listki bazylii i kolendry. Wymieszaj zioła z czosnkiem. Do tej samej miseczki wlewaj powoli oliwę z oliwek cały czas mieszając.
9. Ziołowo-czosnkowym sosem zalej roladki. Naczynie z nim przykryj folią spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki. 
Smacznego! 

Mam nadzieję, że roladki będą Wam smakowały :) 

Jeśli nie wysłaliście jeszcze kartek światecznych to mam do Was ogromną prośbę: przygotujcie o jedną kartkę  więcej i wyślijcie ją  dla pewnego chłopca -Kubusia. Poruszyła moje serce  historia tego chłopczyka. Dowiedziałam się o nim czytajac ostatni post u  Jagody


Kasia