sobota, 7 grudnia 2013

Smaczny chlebek pszenno-żytni :)

Witajcie :) Chciałbym podzielić się z Wami przepisem na smaczny, zdrowy a przede wszystkim szybki chleb. Jest to chlebek żytni na zakwasie i drożdżach.


Składniki na jeden bochenek:

180 g maki żytniej
250 g mąki pszennej
150 g aktywnego zakwasu
10 g świeżych drożdży
230 g wody + 20 g do drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli

Drożdże, cukier i 20 g wody wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wlać do miski gotowy rozczyn i dodać resztę składników, wymieszać. Keksówkę o długości 25 cm wysmarować masłem, obsypać otrębami i przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch. Posypać mąką żytnią i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny (aż ciasto wyrośnie do brzegów foremki).
Piec w 220 stopniach przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 1 godziny. 


Smacznego!

Kasia