wtorek, 6 września 2016

Sok z malin.

Do deserów,  herbatki,  doskonały na przeziębienie.

Sok z malin

Na 1 kg malin używam około 700g cukru.

Ukladam w dużym słoju  na przemian, warstwowo: maliny,  cukier,  maliny,  cukier i tak do wyczerpania składników.  Przykrywam dokładnie gazą (najlepiej związać jeszcze tasiemką lub gumką)  lub lekko zakręcam zakretką i odkładam w ciepłe,  najlepiej słoneczne miejsce.  Maliny potrzebują chwili do puszczanie soku.  Pójdą do góry i lekko się pomarszczą. Trwa to mniej więcej dwa dni.
Po tym czasie przecieram maliny przez sito. Powstały sok krótko gotuję.  Ewentualne burzyny usuwam. Ciepły sok nalewam do butelek lub słoików. Przed szczelnym zamknięciem do każdego naczynka wlewam po dużej łyżce spirytusu.  Szczelnie zakręcam i odkładam. Taki sok mam akurat na czas jesienno-zimowy. Przechowuję go w chłodnym miejscu.






🌼