wtorek, 18 marca 2014

Pierogi ruskie...

...ziemniaki plus twaróg i skwarki :) Uwielbiam je! Najbardziej lubię podsmażane. Moje są ze skwarkami w środku.  Myślę, że można się troszkę pomęczyć i zrobić je samemu, domowe są zdecydowanie najlepsze.





Pierogi ruskie

Farsz:
500 g sera białego tłustego lub półtłustego
 500 g ziemniaków
 1 mała cebula
 2 łyżeczki soli (do smaku odrobinę vegety)
 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Dodatkowo:
Małe skwarki
  

Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól, przykryć zimną wodą i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem  (kilka minut na gładką masę bez grudek). Ziemniaki całkowicie ostudzić, następnie zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej puszyste. Ser bardzo drobno pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę (sera nie mielimy w maszynce bo nadzienie wyjdzie za rzadkie). Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub słoninie na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.  Całość wymieszać,  DOBRZE doprawić solą i pieprzem ziołowym.

Ciasto na pierogi:
pół kg mąki pszennej + do podsypywania
szklanka gorącej wody
łyżeczka soli

Do miski wsypujemy połowę mąki.
Solimy. 
Wlewamy całą wodę (musi być gorąca, ale tak żeby nie parzyła naszych rąk). 
Delikatnie mieszamy. 
Ugniatając ciasto jedną ręką powoli dosypujemy resztę mąki, stopniowo wyrabiając, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiamy.
Potem odcinamy kawałek, resztę przykrywając ściereczką.
Kawałek rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wykrawamy przy pomocy szklanki czy specjalnej formy kółka, nadziewamy farszem i lepimy brzegi. 
Z resztą ciasta postępujemy tak samo.
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Możemy dodać troszeczkę oleju.  Czekamy, aż pierogi wypłyną na wierzch i po 2 minutach delikatnie je odcedzamy.








Smacznego :) 

Kasia