niedziela, 30 listopada 2014

Dżem z pomarańczy

Dżem z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Jest słodki i intensywny w smaku :) 


Dżem z pomarańczy

Weź:
*3 duże pomarańcze
*laskę wanilii 

*4 szklanki wody
*2 szklanki cukru
*szczyptę soli

Przekrój pomarańcze na pół, wyjmij pestki. Nie wyrzucaj, tylko zawiń w kawałek gazy. Jest w nich pektyna, która zagęści dżem. Obierz pomarańcze, pokrój miąższ w kawałki. Włóż razem z pestkami i przekrojoną laską wanilii do garnka z wodą, posól i gotuj pół godziny. Zdejmij z ognia i odstaw na noc.
 Dodaj cukier i gotuj ponownie przez pół godziny, aż masa zgęstnieje. Wyłów wanilię, wyskrob nasionka i wrzuć je z powrotem do dżemu. Zamieszaj, wyjmij pestki i przełóż do słoiczków. 

Przepis z "Weranda Country" Nr 9 (43) Grudzień 2014











Smacznego :)