niedziela, 23 listopada 2014

Orzechowe.

Mocno orzechowe i bardzo szybko znikające z talerza ;) 


Orzechowe

Biszkopt:
*6 jajek
*1 szklanka cukru
*3/4 szklanki mąki pszennej
*1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
*5 łyżek zmielonych orzechów włoskich 
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
*2 puszki mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy krówkowej o smaku tradycyjnym
*1,5 kostki masła 
*1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich 
* można dodać kilka kropli alkoholu 

Do dekoracji:
*około 1 szklanki lekko pokruszonych orzechów





Nagrzać piekarnik na 160 stopni. 
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy zmielone orzechy i lekko mieszamy.
Powstałą masę przelewamy do formy i pieczemy około 30 minut.  

Puszki skondensowanego mleka gotujemy około 2,5 godziny (to jest wersja dla cierpliwych). Ja niestety do nich nie należę a już na pewno nie mój małżonek, który zawsze niecierpliwie czeka na "nowe" ciasto co by je jak najszybciej skosztować. Ja wybieram wersję z gotową masą krówkową :) 
Miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy naszą masę krówkową z puszki i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy zmielone orzechy, kilka kropli alkoholu i mieszamy. 

Wystudzony biszkopt należy przekroić na pół i przełożyć więcej niż połową masy krówkowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać kawałkami orzechów. Cisto schłodzić - lepiej będzie się kroić. 
















Smacznego!