niedziela, 25 grudnia 2011

Prawie makowiec.

Polecam to ciasto wszystkim, którzy lubią kruche ciasto i masę makową. Ciasto dodatkowo ma  piankę bezową. Jest  bardzo proste do wykonania. Ja dodatkowo do piany z białek dodaję budyń śmietankowy bez cukru.




Składniki:

ok. 240g masła
4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru + 1 Łyżka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka kakao
masa makowa (800 g)
1 cukier waniliowy

1. Sypiemy mąkę (przesiać przez sitko), dodajemy proszek do pieczenia, 1 łyżkę cukru pudru i masło, siekamy nożem.
Dodajemy żółtka (same), troszkę soli i zagniatamy.
2. Dzielimy ciasto na trzy części, jedną zagniatamy z kakao. Dwie części (jedną jasną i ciemną) chowamy do zamrażarki. Część trzecią (jasną) rozwałkować na formie do pieczenia (najlepsza ok. 25x35).
3. Ubijamy białka na sztywną pianę razem z 1 szklanką cukru pudru i ewentualnie budyniem.
4. Na rozwałkowaną jasną część ciasta w formie układamy masę makową i sypiemy cukrem waniliowym.
5. Na masę makową  ścieramy na tartce ciemne ciasto. Na to układamy ubitą pianę.
6. Na wierzch ścieramy ostatnią część jasnego ciasta.
7. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut

Smacznego.