Prezent i nalewka migdałowo-waniliowa.
Uff..znalazłam chwilkę przerwy w tym zwariowanym tygodniu..oszaleć można...
Chciałabym pokazać jaką to niespodziankę sprawili nam nasi przyjaciele. Dostaliśmy w prezencie (w dowód wdzięczności) i podkreślam jeszcze raz, że niepotrzebnie bo lubimy pomagać bezinteresownie, takie oto cudeńko:
To cudeńko - patera na ciasto, chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu i proszę - jest. Jeszcze raz bardzo Wam dziękujemy, bardzo!
Jak zauważyliście zapewne, na zdjęciach pojawiła się buteleczka z pewną zawartością ;)) Jest to nalewka migdałowo-waniliowa z suszonymi śliwkami, którą to, zrobiłam w tamtym roku. Naleweczka ta, im starsza tym lepsza - doszłam do takiego wniosku po dzisiejszej degustacji ;)
Nalewka migdałowo-waniliowa z suszonymi śliwkami:
10 dag miękkich suszonych śliwek
5 dag migdałów bez skórki
1 laska wanilii
5 dag kawy naturalnej
1 szklanka wody
1 szklanka brązowego cukru
3/4 L wódki
Kawę zalać wrzącą wodą. Przykryć, odstawić na kilka minut. Przecedzić dokładnie np.przez płócienną szmatkę, by pozbyć się fusów. W gorącej kawie rozpuścić cukier. Śliwki i migdały zalać kawą i alkoholem. Dodać przeciętą laskę wanilii. Odstawić na 3-4 tygodnie. Przecedzić. Nalewka gotowa do spożycia. Pamiętajcie jednak, że im dłużej "leżakuje", tym lepiej ;)
:))
Chciałabym pokazać jaką to niespodziankę sprawili nam nasi przyjaciele. Dostaliśmy w prezencie (w dowód wdzięczności) i podkreślam jeszcze raz, że niepotrzebnie bo lubimy pomagać bezinteresownie, takie oto cudeńko:
To cudeńko - patera na ciasto, chodziła mi po głowie już od jakiegoś czasu i proszę - jest. Jeszcze raz bardzo Wam dziękujemy, bardzo!
Jak zauważyliście zapewne, na zdjęciach pojawiła się buteleczka z pewną zawartością ;)) Jest to nalewka migdałowo-waniliowa z suszonymi śliwkami, którą to, zrobiłam w tamtym roku. Naleweczka ta, im starsza tym lepsza - doszłam do takiego wniosku po dzisiejszej degustacji ;)
Nalewka migdałowo-waniliowa z suszonymi śliwkami:
10 dag miękkich suszonych śliwek
5 dag migdałów bez skórki
1 laska wanilii
5 dag kawy naturalnej
1 szklanka wody
1 szklanka brązowego cukru
3/4 L wódki
Kawę zalać wrzącą wodą. Przykryć, odstawić na kilka minut. Przecedzić dokładnie np.przez płócienną szmatkę, by pozbyć się fusów. W gorącej kawie rozpuścić cukier. Śliwki i migdały zalać kawą i alkoholem. Dodać przeciętą laskę wanilii. Odstawić na 3-4 tygodnie. Przecedzić. Nalewka gotowa do spożycia. Pamiętajcie jednak, że im dłużej "leżakuje", tym lepiej ;)
:))